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학년/학기
전공필수
2
  • 300.312 전공 생화학 1
  • 519.002 전공 유기화학
  • 5252.201A 전공 동물해부생리학 입문 및 실습
  • 300.313 전공 생화학 2
  • 500.301A 전공 통계학개론 및 실습
  • 5252.202A 전공 동물유전학 및 실험
  • 5252.308A 동물미생물학 및 실험
3
  • 5252.301 전공 동물영양학 및 실험
  • 5252.302 전공 동물세포공학 및 실험
  • 5252.304 동물유전공학 및 실험
  • 5252.306 동물생명공학실험
  • 5252.410 전공 동물육종유전체학 및 실습
  • 5252.305 동물자원과학실험
  • 5252.307A 전공 동물번식학 및 실험
  • 5252.309A 전공 반추동물영양학 및 실험
  • 5252.405 전공 동물성식품학 및 실험
  • 5252.407A 전공 동물환경공학 및 실험
4
  • 5252.310A 전공 동물면역학 및 실험
  • 5252.312 동물자원품질학 및 실험
  • M1702.000200 축산과 지구온난화
  • 5252.403A 동물형질전환학
  • 5252.404A 전공 동물산업실습
  • 5252.409 사료학 및 실험
  • 5252.411 동물분자영양학
  • 5252.303A 동물유전정보학 및 실습
  • 5252.311A 동물내분비학 및 실험
  • 5252.401 동물성장발달학 및 실험
  • 5252.406 전공 경제동물생산학 및 실험
  • 5252.408 응용발생학 및 실험

동물생명공학전공 Animal Science and Biotechnology Major

  • 동물해부생리학 입문 및 실습 Introduction to Animal Anatomical Physiology and Practice

    본 전공은 지금까지 동물비교생리학 및 실험을 전공필수과목으로 지정하여 운영하여 왔으나, 최근의 학문발전 동향과 해당분야 난이도, 그리고 전공소속 학생들의 효과적 전공관련 지식 습득을 위하여 동물해부생리학 입문 및 실습으로 교과목 명칭 및 내용을 변경하여 운영한다. 본 교과목 은 동물의 해부학적 특징과 이와 관련된 생리학적 기능을 연계 학습하여 생명유지 및 항상성에 관련한 기초적 지식을 제공하는 것이 목적이다. 전공의 다양한 교과목을 효과적으로 이해하는데 필수적인 terminology, 동물의 기본적 해부학적구조, 생리학적 기능, 그리고 생명유지 및 항상성에 필요한 대사과정이 소개될 것이다. 입문과목의 특성을 고려하여 학생들의 능동적인 수업참여 유도를 위한 문제중심형 학습 (problem-based learning) 기법을 변형 도입하여 학습효과를 극대화 할 예정이다. 평가는 퀴즈, 발표, 과제물, 보고서, 노트필기 및 출석을 중심으로 진행한다.

    The purpose of this lecture is to efficiently instruct animal biotechnology-related sciences by understanding of basic knowledge on animal anatomy and physiology. This lecture is replaced with Comparative Animal Physiology, which is designed by the consideration of current trend in animal and veterinary science and level of difficulties in non-medical major. In this lecture, anatomical terminology and basic body structure, which are essential for learning animal science and technology, were initially instructed. Knowledge on anatomy-related body function and metabolism are subsequently provided for full understanding homostatic function of animal body. PBL-modified teaching method is employed for activating the participation of students in this class. Quiz, presentation, assignment, report, note organization and attend ance are major evaluation parameters.

  • 동물유전학 및 실험 Animal Genetics & Lab.

    동물유전학은 동물의 유전현상을 이해하고 어떻게 품종개량에 이용할 수 있나를 공부하는 필수 학문분야이다. 따라서 본 과목은 유전자의 개념과 유전물질의 본체인 DNA의 특성, 동물세포의 분열기작, 유전자의 발현기작 및 발현수준 조절, 염색체유전, 성연관 유전, 발생과 분화과정의 유전자조절, 가축에서의 유전공학의 응용 및 실험 등을 소개한다. 특히 유전자 발현 조절이 어떻게 이루어지며, 가축의 생산성향상과 어떻게 연관되어 있는지를 소개한다. 그리고 유전자 발현조절을 기작으로 유전체의 후생유전파트 및 유용유전자 발굴을 위한 인위적 유전자 조절도 공부한다. 학생스스로 문제의식과 해결능력을 기르도록 하기위해 동물의 유전조절이 동물의 표현형에 미치는 영향 등 을 스스로 공부하도록 한다. 또한, 동물, 가금 및 실험동물의 품종개발에 응용할 수 있는 능력을 기르도록 한다.

    In this course, students will study inheritance in animals and the application of genetic principles for the improvement of domestic animals. In terms of genetics, they will examine the nature of DNA, genes and genomes, division of animal cells, expression of genes and the control of such expression, chromosome inheritance, sex-related inheritance, genetic control of development and differentiation, and application of genetic engineering to farm animals and laboratory experimental animal. In terms of regulation of gene expression, students will examine the epigenetics and loss and gain of gene function on the effects of phenotype. Students will have a capability to understand the application on genetic improvement in animal, poultry and experimental animal.

  • 동물영양학 및 실험 Animal Nutrition and Lab.

    동물영양은 살아있는 동물과 사료의 관계를 규명하는 학문이라고 할 수 있다. 즉 동물의 유지, 성장 및 번식활동을 위해 필수적인 사료섭취, 소화, 대사, 배설과 다양한 종류의 합성 등이 포함된다. 동물성식품의 수요는 인류의 숫자와 경제적 수준이 높아질수록 계속 증가되고 있다. 따라서 본 과목에서는 영양의 정의, 현대 농업과 사회에서의 동물영양의 중요성, 영양소 대사에 대한 최근의 이해, 동물사료의 배합 등을 공부하게 될 것이다. 따라서 학생들이 동물영양학을 이해할 때 동물들은 이전에 비해 더욱 균형된 영양소를 섭취하여 궁극적으로 동물성 식품생산을 위한 생산효율도 꾸준히 증대될 것이다.

    Animal nutrition interprets the relationship between fodder and living animals and covers the intake of food, digestion, metabolism, excretion, and all syntheses essential for the maintenance, growth, and reproduction of animals. The demand for food from animals continues to grow as human populations increase and economic status improves. In this class, students will be introduced to the function of animal nutrition in modern agriculture and society, nutrients, the principles of nutrition, the role of animal nutrition metabolism, and the formulation of diets with various available feedstuffs. As students acquire knowledge of animal nutrition, animals will be better-fed than ever and the efficiency of animal production will be raised, resulting in improved foodstuffs.

  • 동물세포공학 및 실험 Aminal Cell Biotechnology and Lab.

    동물세포공학 및 실험은 동물체내 세포 및 생식세포의 특성에 대한 지식을 학생들에게 제공하고 생명공학 연구 분야에서 가장 많이 사용되는 동물세포 및 생식세포를 이용한 각종 기법들을 소개한다. 본 연구 강좌를 통하여 학생들은 동물세포배양기술, 세포의 생리⋅세포학적 특성, 동물세포를 이용한 유용물질의 생산과 이용, 생식세포의 기원 및 발생, 최근의 발생공학 및 세포공학의 원리에 대하여 학습하며, 실습을 통하여 관련된 최신 연구기법에 대하여 숙지할 수 있는 기회를 가진다.

    Lecture of animal cell biotechnology & Lab. provides the knowledge on the biological character and physiology of animal cells in various tissues and the knowledge on the technologies to manipulate gametes and embryos. Through this lecture, the students can acquire the physiological character of various somatic cells, the origin and the development of gametes and the principle of cell and gamete biotechnologies. In addition, the student can experience in the peer skills in the area of cell and developmental biotechnologies.

  • 동물유전정보학 및 실습 Bioinformatics and Genomics of Animal & Lab.

    본 과목은 실험 데이터를 모아 놓은 데이터베이스 및 데이터의 해독에 필요한 프로그램에 대한 수요에서 비롯된 것으로 인간 및 동물의 게놈염기배열 정보를 바탕으로 생명현상을 이해하는 학문이다. 따라서 본 과목에서는 유전적 표지인자를 이용 한 동물분자육종, 사람의 유전정보를 바탕으로 동물의 종간 비교 지도작성, 단일 염기다형(SNP)의 해독기술, 특정 염색체영역에 있는 유전자 및 질병의 검색 및 Lab informatics 등에 대하여 강의한다.

    In this course, students will study the management, analysis and interpretation of massive amounts of data obtained from experiments on genomics and life phenomena based on the sequence of nucleotide pairs in humans and animals. The topics will cover these areas: the molecular breeding of animals using genetic markers; comparative genome mapping; interpretation of SNP; detection of the genes that control the economic traits and diseases of animals; and laboratory informatics.

  • 동물유전공학 및 실험 Animal Genetic Engineering and Lab.

    이 과목에서는 동물유전공학의 기본적인 면과 응용적인 면에 대하여 소개할 예정이다. 예를 들어 분자생물학기법의 기본이 되는 제한효소, 유전자 클로닝, PCR 기법, blotting 기법 등을 소개하고 응용적인 면에서는 동물산업과 학문적인 측변에서 현재 생명공학의 접근방법과 응용에 대하여 과정 중에 소개할 예정이다.

    This course will provide basic and applied aspects of Animal Biotechnology. This will include basic Molecular Biology such as restriction enzymes, gene cloning, PCR, blotting, etc. Also, the concepts and applications of current Biotechnology to Animal Science and industry will be dealt with during the course.

  • 동물자원과학실험 Animal Science and Technology and Lab.

    본 과목은 식품⋅동물생명공학부에서 동물생명공학을 전공하는 학생들에게 경제동물뿐만 아니라 실험동물을 대상으로 동물의 생산, 사양, 관리, 환경뿐만 아니라 경제동물을 이용하여 생산된 축산물의 가공 및 이용을 위해 필요한 다양한 실험을 담당교수들이 team teaching으로 담당하게 될 과목이다. 다른 과목에서 수강한 동물생산과 이용에 필요한 이론적 지식을 바탕으로 실제적인 실습을 통하여 더욱 체계적이며 구체적인 수업으로 진행될 것이다.

    This course will provide basic experimental techniques for animal production, management and environment. Also, this course introduces novel technologies foranimal product and food processing. This course mainly consists of laboratory works and provides students for having an opportunity of realtime lecture and practice in the field of animal science and technology.

  • 동물생명공학실험 Animal Biotechnology Lab.

    동물생명공학 분야에서 기본적으로 다루어야 할 유전자정보분석기술, 재조합 DNA기술, 세포배양기술, 수정란 배양 및 조작기술 등을 체계적으로 실행함으로써 관련 과목들에 대한 이해를 높이고자 한다. 본 과목은 동물생명공학분야에서 공통적으로 필요한 실험기법을 학생들에게 교육함으로 생명공학 첨단기술 및 본 전공에 대한 이해를 심화시키기 위하여 개설되었으며 기존의 동물세포배양학을 확대하여 강의를 진행한다.

    To better understand related classes Animal Biotechnology Lab introduces systematically fundamental aspects of lab skills such as animal bioinformatics, recombinant DNA technology, cell culture techniques, and embryo culture & manipulation techniques. This lecture is programmed for understanding basic techniques in the field of animal biotechnology.

  • 동물번식학 및 실험 Animal Reproduction and Lab.

    동물번식학은 동물이 생식세포를 통하여 번식하는 과정을 연구하는 기초학문이다. 본 과정에서는 반식생리학의 기본인 기초생식기 해부, 생식 내분비, 생식세포 등이 다루어질 것이고 성성숙, 발정 및 발정주기, 수정과 배 발달, 임신과 분만 등도 소개할 예정이다. 또한 번식생리학을 이용한 기법으로 인공수정, 수정란 이식, 체외수정 및 생식세포 조작 등을 소개할 것이다.

    Reproductive Physiology is the basics of how animals can reproduce through gametes. In this class, the basics of reproduction, such as basic anatomy, endocrinology and gamete biology will be discussed. Also, the physiology of sexual maturation, estrus cycle, fertilization, development, pregnancy and implantation will be covered and application of reproductive technology, such as artificial insemination, embryo transfer, gamete manipulation and curre

  • 동물미생물학 및 실험 Animal Microbiology and Lab.

    본 과목은 미생물 대사 및 성장을 비롯한 이들의 분자 및 유전체 발현 조절 메커니즘과 같은 미생물학의 전반적인 이해를 돕기 위한 강좌이다. 강의 후반부에서는 이와 같은 지식을 바탕으로 미생물의 활용과 병인기전 및 숙주의 방어기전에 대한 지식의 함양을 목표로 한다. 나아가, 다양한 연구용 및 산업미생물의 종류와 이들의 배양법/특성/숙주와의 관계 등에 대해 실습하고 관련 동물실험에 응용할 수 있는 미생물 활용에 대한 컨셉 및 과정을 익힌다.

    In this course, students will acquire basic knowledge of biology of microorganisms by learning regulatory mechanism of molecule and gene expression of microorganisms as well as their metabolism and growth. The purpose of this course is to understand utility and pathogenicity of microorganisms, based on the basic knowledge. Furthermore, this course will offer students to learn not only the basic microbiological methods for laboratory and industrial microorganisms but also microbiological technologies applied to the related animal experiments.

  • 반추동물영양학 및 실험 Ruminant Nutrition and Lab.

    반추동물영양학은 미성숙 또는 성숙한 반추동물에 있어 영양소의 소화, 흡수, 대사, 배설에 관련된 기초개념을 다루는 과목으로서, 다양한 성숙 및 생리 단계별로 그 특성을 비교한다. 또한 소화와 직접 관련이 있는 반추위내 발효과정의 이해, 전통적, 현대적 기법을 이용한 발효과정의 조절, 동물생산성 향상을 위한 미생물 군집에 대한 이해 등을 통해 반추동물에 있어 소화력 향상에 관한 다양한 접근방법을 터득한다. 사료섭취조절, 체내대사, 환경과의 상관관계, 대사성질병 등에 대한 이해를 통해 반추동물생산에 영향하는 요인을 분석하는 것도 본 과목의 주요 내용이다.

    Ruminant nutrition and physiology deal with the basic concepts of the digestion, absorption, metabolism, and excretion of nutrients in various production stages of both preruminant and adult ruminant animals for efficient ruminant production. Major topics covered are digestive organs, microbial fermentation; manipulation through conventional and modern techniques; microbial consortia for better animal production; feed intake; whole body metabolism; environmental influences; and nutritional diseases.

  • 동물면역학 및 실험 Animal Immunology and Lab.

    『동물면역학 및 실험』 강좌에서는 선천성 면역과 후천성 면역에 관여하는 기관, 세포, 분자들의 특성을 중심으로 면역시스템의 전반적인 내용을 다루고자한다. 면역에 대한 기본적인 원리를 바탕으로 궁극적으로 감염에 대응하는 면역작용과 숙주 보호 기전에 대해 이해시키고자 한다. 본 강좌에서는 항원/항체, 보체, 주 조직 적합 복합체, 항원제시, B 세포와 T 세포 수용체, 항체의 형성과정과 면역작용, 세포면역 작용, 면역 반응의 조절등을 분자 및 세포수준에서 설명하고자 한다. 수강생들은 본 강좌를 통해 면역실험에 대한 이론/실험기법을 익히고 면역학의 기초뿐 아니라 이들의 응용 분야 즉, 면역제어, 백신, 면역 치료, 자가면역에 대한 이해도를 높일 수 있을 것이다. 본 과목을 수강할 학생들은 생화학, 분자생물학, 세포생물학을 미리 이수할 것을 권장한다. 본 강좌는 영어강의로 진행된다.

    The 『Animal Immunology & Lab.』 course is to provide a complete background to the functions of the organs, cells and predominant molecules of the immune system involving innate and adaptive immunity. These basic principles would offer a platform for understanding the mechanisms of normal immune function in combating infection and further action mechanism for the protection following infection or vaccination. The lecture will also cover the molecular- and cellular-based immunology including structure and function of the antigen/antibody, effector mechanisms, complement, major histocompatibility complexes, antigen processing/presentation, B- and T-cell receptors, antibody formation and immunity, cytotoxic responses, and regulation of the immune response. Students are also introduced to the technological and applied aspects of immunology, which include conceptual and technical approaches including immunoassays and flow cytometry. Special topics may include immunomodulation and vaccination, immunotherapy, and autoimmunity. Advantages are sought for students with prerequisite courses on Biochemistry, Molecular Biology and/or Advanced Cell Biology. The lecture will be given in English.

  • 동물내분비학 및 실험 Animal Endocrinology and Lab.

    본 과목은 경제동물뿐만 아니라 모델동물의 내분비학을 분자수준부터 전체 생물시스템 수준까지 소개할 것이다. 이 과목이 포함할 내용은 각각의 호르몬의 범주와 내분비 시스템의 개괄과 세포적 기작, 신경과 체액성 조절의 통합 그리고 내분비 체계의 진화에 대한 것이다.

    This course will introduce the field of endocrinology from the molecular to the whole-organism level in domestic animal as well as model organism. The contents of the course will include an overview of the different categories of hormones, the organization of the endocrine system, cellular mechanisms, the integration of neural and humoral regulation, and the evolution of endocrine systems.

  • 동물자원품질학 및 실험 Total Quality Management of Animal Products and Lab.

    이 과목은 동물자원과학을 학사과정에서 공부한 후 장래에 진출할 분야를 결정하는 데에 어려움을 겪는 학생들을 위한 것이다. 동물생산의 목적을 성취하는 방법을 명확하게 파악할 수 있도록 육종, 사양, 착유, 도축, 수집, 가공, 유통, 조리 등의 측면에서 생산물의 품질과 그것들을 관리하는 방법을 이해시킨다. 이렇게 함으로써 학생이 추구하기를 원하는 분야가 무엇이고 어떻게 목표를 달성할 것인가에 대해 스스로 확신을 갖게 한다.

    This course is for undergraduate students who have studied Animal Science and Technology but are experiencing difficulty deciding on their future fields. To provide students with a clear picture of how to achieve the purpose of animal production, the course will cover the following topics: ways of managing the quality of animal products in terms of breeding, feeding, and harvesting such as milking, slaughte- ring, collection, processing, distribution, and cooking. Through this course, students will be able find their respective fields and to attain their goals.

  • 동물성장발달학 및 실험 Animal Growth/Development and Lab.

    가축의 체형과 체조성의 변화과정을 이해하는 것은 동물에 의한 생산을 이해하는 기초가 된다. 따라서 본 과목에서는 어떻게 동물들이 성장하며, 체형과 체조성이 어떻게 변하는지를 알아보고 동물이 성장하는 과정 중에 영향을 주는 요인들에 대한 종합적인 이해를 돕도록 한다. 학생들의 이해를 돕기 위하여 본 과목은 수정란의 발달, 임신, 육성 및 비육기 동안의 동물성장을 다루도록 한다.

    An understanding of the processes that change the sizes of the bodies, shapes, and compositions of farm animals is fundamental to all aspects of production for the dietary and other needs of human populations. Consequently, this course will provide students with an overview of how animals grow and change in shape and composition, and a description of those factors that affect animal growing processes and dictate the extent and direction of changes within animals. To help students' understanding, the course will also deal with the development of embryonic and neonatal stages as well as the growing or finishing period of farm animals.

  • 축산과 지구온난화 Animal Behavior and Environment System

    UN FAO (2006)는 전세계적으로 온실가스배출량의 가장 많은 산업은 축산으로서 18%를 점하며, 이어 수송연료로 13%를 점한다고 보고하였다. 축산은 우리나라 농업총생산량의 40%를 점하는 주요 산업이기도 하지만 환경에 부정적인 영향을 주고 있음도 사실이다. 그러므로 축산을 전공하는 학생들이 축산의 유익적 측면을 학습함은 물론이고 유해적 측면도 학습함으로써 친환경적인 지속축산을 정착시켜야 한다. 이 과목을 통해 학생들은 축산과 지형전이, 축산과 기후변화와 대기오염, 축산의 온실가스 산정방법, 축산과 신재생에너지-온실가스저감, 축산과 수자원 고갈과 수질오염, 축산과 종다양성, 지구온난화 저감을 위한 정책적 도전과 선택 등 학습한다.

    UN FAO (2006) reported animal agriculture produced 18% of greenhouse gas, which is the most, than any other sector, followed by transportation sector (13%). However, the livestock industry is still considered an important sector because its products amount to more than 40% of the gross agricultural products in S. Korea. So the course aims at educating the students how to build an environment-friendly and sustainable livestock production by looking at scientifically both bright side and dark side. The course includes Livestock in geographic transition, Livestock's role in climate change and air pollution, Livestock's greenhouse gas calculation method, Livestock's impact on biodiversity, and Policy chanllenges and option.

  • 동물형질전환학 Animal Transgenesis.

    동물의 형질전환학은 기초 생의학은 물론 농업으로의 응용에 까지 강력한 연구 방법을 제공해 준다. 본 과목에서는 형질전환동물을 만들기 위한 기초로 기초 분자생물학 기법, 초기발생 및 세포생물학에 대하여 강의 초기에 소개하고 이후에는 형질전환동물을 생산하기 위한 기법으로 전핵주입법, 핵이식 기법 및 유전자 적중과 배아줄기세포를 이용한 기법들에 대하여 자세히 소개하고 강의 후반기에서는 이러한 방법들이 생의학과 농업 및 산업분야로의 응용에 대하여 다룰 예정이다.

    Transgenesis in animals is a very powerful tool not only for investigation in basic Biomedical Science but also for application to agriculture. In the early phase of this class, the basics of making transgenic animals, such as basic molecular biology, embryology and cell biology will be discussed.
    Also, the techniques related to the production of transgenic animals such as pronuclear injection, nuclear transfer, gene targeting, embryonic stem cell technology and the application of transgenic animals in Biomedical Science and agriculture will be covered.

  • 동물산업실습 Practice in Animal Industry

    동물생명과학실습을 통하여 학생들은 동물생명공학 첨단연구에 필요한 산업기반에 대하여 우선적으로 학습할 수 있다. 따라서 본 강좌는 학생들이 동물생명과학분야 첨단기술연구에 현장연구기반이 얼마나 중요한지 인식할 기회를 제공한다. 또한 연구실에서 개발된 첨단기술들이 생명공학산업에 어떻게 응용될 수 있는지 파악할 수 있게 하며, 이를 통하여 다양한 연구개발시스템에 대한 이해를 증진시킨다. 따라서 본 강좌의 목적은 첨단기술 산업화체계에 대한 이해 및 경험이며, 이러한 교육목적을 달성하기 위하여 산업시설 및 공정견학을 포함한 다양한 프로그램이 준비되어 있다.

    This program is designed to provide practical knowledge in the fields of Animal Life Science and Biotechnology. This class will be conducted at the affiliated animal research farm and various laboratories in the Animal Biotechnology Industry or research stations. The students will be able to expand their knowledge on the practical application of animal life science to the field and hightech industry. It is helpful for the students to understand the interrelationship between field study and innovative, laboratory-developed Biotechnology. As a result, they will be able to understand why field and conventional sciences are important for developing peer Bio- technology and Life Sciences.

  • 동물성식품학 및 실험 Animal Food Science and Lab.

    이 과목은 젖, 고기, 알 등을 포함한 여러 가지 동물성 식품의 가공, 유통 및 이용에 관련된 과학적인 내용뿐만 아니라 요구르트, 치즈, 발효소시지, 발효 햄, 피단 등의 다양한 제품을 생산하는 데 필요한 광범위한 기술적인 측면을 가르친다. 아울러 동물성 식품 생산시 함께 생산되는 부산물의 기능성 식품 소재, 의약품 소재, 식품 소재 등으로 활용하는 측면도 가르친다. 간단히 말하면 이 과목은 동물자원을 공부하는 학사과정 학생들이 동물성 식품 분야의 산업계, 연구계 및 학계로 진출하는 데에 도움이 되는 전반적인 지식을 제공한다.

    This course deals with not only scientific aspects involved in the processing, marketing and utilization of animal products such as milk, meat and eggs, but also a broad spectrum of technology necessary to manufacturing various products such as yogurt, cheese, fermented sausage and ham, and pidan eggs. In addition, the utilization of animal by-products as functional food ingredients, medicine etc. will also discussed. This course provides the general knowledge needed by undergraduate students who wish to pursue their careers in industry or research institutes or by teaching in the animal products area at universities or colleges.

  • 경제동물생산학 및 실험 Domestic Animal Production and Lab.

    본 과목은 경제적 목적으로 기르는 동물들에 대한 특징과 사양기술, 경영 등을 전반적으로 다루는 학문으로서 3부분으로 나뉜다. 첫 번째는 가금류의 분류와 특징 그리고 사육관리와 시설, 경영법을 다루고 두 번째는 중소동물 즉 돼지, 면양, 산양의 특징과 관리, 사육, 시설, 경영, 유통 및 질병에 대해 강의하며 마지막으로 대가축 즉 소의 품종과 개량, 사양관리와 사육시설, 경영 등에 대해 강의하고 실습케 한다.

    This course offers an overview of breeding, feeding, management and features of farm animals based on industrial aspects. The course deals with three types of domestic animals: poultry, small animals and large animals. In the first part, students will learn the classfication, characteristics, breeding and management of poultry. The contents of the second part are the breeding, reproduction, feeding, management and disease control of pigs, sheep and goat. At the end, students will study and practice breed improvement, breeding, facilities and management of large animals such as cattle.

  • 동물환경공학 및 실험 Animal Environmental Engineering & Lab.

    이 과목은 동물의 바이오부산물의 적정 관리를 위한 生物工學의 原理와 이의 應用을 학생들에게 학습하게 한다. 이 과목에서 바이오부산물을 관리하는 데 필요한 생물, 생화학의 기초지식을 우선적으로 다루며, 나아가 바이오부산물의 처리 및 이용, 이의 이화학적 특성, 생화학적, 생물학적 처리공정, 처리수의 관개수, 세척수로의 재이용, 혐기성소화, 바이오고형물의 퇴비화, 바이오부 산물의 토양환원, 바이오부산물의 관리계획, 법적규제 등을 학습한다.

    In this course, students will study the principles of biotechnology and their application to bio-byproduct mana- gement. The course will begin with the fundamentals of biology and biochemistry needed to understand the main topics: the management, handling, treatment, and application of bio-byproduct materials and their waste products; biochemi- cal/biological processes; anaerobic digestion; the composting of biosolids; land application; the reuse of treated water for irrigation or flushing; bio-byproduct management plans; and related regu- lations.

  • 응용발생학 및 실험 Applied Embryology and Lab.

    본 교과목은 생명발생과 연관된 지식을 기반으로 발전해온 동물 및 인간 대상의 다양한 생명공학 기법의 원리, 방법, 그리고 앞으로의 비젼을 소개할 목적으로 개설되었다. 강의 전반부는 발생과정의 이해를 위한 기초적 지식을 강의하며 중후반부는 생식선 세포 및 줄기세포 활용 배아생성 및 조직재생기술, 동물의 인공수정 및 복제, 인간의 인공생식/불임치료기술, 동결보존과 세포주/조직은행을 포함한 다양한 생명공학 첨단기술을 소개할 예정이다. 또한, 앞으로 관련분야 기술개발과정에서 반드시 생각해야 만 할 기초적인 생명 및 과학윤리에 대해서도 강의할 예정이다. 본 교과목을 통하여 학부졸업 및 대학원 진학 후 해당 전문분야 적응에 필수적인 지식을 제공할 것이다.

    The purpose of this lecture is to provide a deeper understanding on basic principle, method and future prospectives of developmental biotechnology, which has been developed based on the knowledge on gamete and fetal development. In the first section of this lecture, knowledge on germ cell and stem cell-based organogenesis, embryogenesis and fetal development is provided. Subsequently, various technologies for tissue regeneration based on germ cell and stem cell manipulation, artificial reproductive technologies in both human and animal and cell and tissue banking are introduced. Finally, essential concept on technology development in terms of animal and human ethics is introduced. This lecture contributes to increasing adaptation of relevant areas after undergraduate graduation.

  • 사료학 및 실험 Feed Science and Lab.

    지금도 동물생명공학을 전공한 학부졸업생들의 약 35%가 사료산업분야에 종사하고 있으며, 국내 사료산업분야의 매출액이 2011년에 8조 7천억을 넘었다. 아쉽게도 학부과정에서는 사료의 중요성과 사료학에 대한 전반적인 강의가 이루어지지 못하고 있었다. 따라서 본 과목은 동물영양학 및 반추동물영양학에서 동물들의 소화를 이해한 후 동물들에게 급여하는 원료사료 및 배합사료의 특성과 이용을 공부함으로써 실제적으로 가축사양에 응용하는데 도움을 주는 것을 목적으로 한다. 축산 경영비의 약 60%이상을 차지하는 사료에 대한 지식과 경험을 가지게 함으로써 사료산업에 종사할 학생들이 갖추어야 할 축종별 배합률표 작성방법과 사료분석방법을 직접 다루어 전체적인 사료의 품질관리능력을 갖도록 한다. 또한 축종별 사료의 특성을 이해하고 최근 소개되고 있는 첨가제, 원료사료 및 사료가공기술도 학습하도록 한다.

    Approximately 35% of undergraduate students who majored in animal science and biotechnology is working in the field of animal feed industry, and the amount of whole sales of domestic animal feed was exceeded 8.5 billion dollars in 2011. Unfortunately, the importance of animal feed and feed science subject was not taught yet in undergraduate course. Consequently this subject "Feed Science and Lab" course tries to help students understanding for practical animal managements based upon the acknowledgement of ingredients and animal feed when they understood animal digestion by subjects of animal nutrition and ruminant nutrition. As feed cost comprised approximately 60% of total animal production cost, students who will work in the field of feed industry study feed formulation by species and analysis of animal feed consequently they understand how to control the quality of animal feed.
    Moreover, students learn the characteristics of feeds by species and recognize recent introduced feed supplements, ingredients and feed processing technologies.

  • 동물육종유전체학 및 실습 Animal Breeding & Genomics & Lab.

    이 과목의 목적은 전통 육종학에 적용된 동물유전체학의 원리를 강의하는 것이다. 또한 동물육종학과 관련된 멘델유전과 집단 유전학의 주제도 다루어지게 된다. 본 강좌는 기본적인 유전학을 이해하고 통계학개론을 수강한 학생들만이 수강이 가능한 과목이다.

    The objective of this course is to present principles of animal genomics applied to traditional breeding approaches, as well as an introduction to Mendelian genetics and population genetics topics related to animal breeding. You are expected to have a basic understanding of genetics and statistics.

  • 동물분자영양학 Animal Molecular Nutrition

    인간과 동물의 게놈 서열이 해독됨에 따라, 영양소가 동물에 미치는 영향에 대한 분자 수준의 이해가 가능하게 되었다. 이 강의는 탄수화물/지방산/단백질/비타민/광물질 영양소에 의한 유전자 발현 조절 기구, 영양소에 의한 신호전달 조절 기전, 경제형질 조절 유전자, 반추동물에서 영양과 유전자 연구 동향 등을 살펴보는 것을 내용으로 한다. 이 강의를 통하여 학생들이 영양소의 기능을 분자수준에서 이해토록 하며, 동물분자영양학 분야의 지식을 심층적으로 함양토록 한다. 강의 지식은 동물의 생리적/성장단계별 맞춤형 사양표준 개발, 육류 및 우유 생산성/생산품질 향상 방안 모색, 환경오염 감소 방안 모색을 극대화시키는데 활용할 수 있다.

    Significant advances in understanding of human and animal genome structure have been made, and nowadays it is possible to understand nutrient-gene interaction at molecular levels. This course provides regulatory mechanisms of gene expression by nutrients, including carbohydrate, fatty acids, protein/amino acids, minerals, and vitamins, nutrient signaling pathways, and recent advances in nutrient-gene interaction in ruminants. Students will be able to have opportunity for deep understanding of animal molecular nutrition. Students can apply acquired knowledge to develop personalized nutrient requirement for specific physiological/developmental tages, and to identify more efficient methods for increase in production/quality of meat and milk and decrease in environmental waste in ruminants.